Suits and ties

9,2 10

264 Beoordelingen

Wij krijgen vaak de vraag hoe een maatpak wordt gemaakt en dat leggen wij natuurlijk graag uit. Wanneer je dit weet, maakt het de keuze om voor een maatpak te gaan weer een stukje makkelijker! In dit artikel laten wij jou de basis zien van het maatpak. Opties, pasvorm en diverse mogelijkheden nemen we hierin niet mee. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

De anatomie van het maatpak nemen we mee aan de hand van de volgende punten.

  • patroon
  • binnenwerk
  • gepikeerd rever
  • doorputten
  • knoop op stift
  • handgemaakt knoopsgat

Patroon

Het begint allemaal met het maken van een patroon. Bij Suits and ties maken we voor jou een specifiek patroon door jouw maten op te meten. Wij werken dus niet met een ‘aangepast’ patroon, en er zitten geen beperkingen op qua patroon. Samen komen wij met jou, afhankelijk van jouw wensen/eisen tot jouw ideale patroon.  Alleen al hierdoor zit een maatpak per definitie beter dan een confectiepak. Wanneer wij het patroon gemaakt hebben  kunnen de verschillende onderdelen voor het maatpak uit de stof en voering gesneden worden. Bij Suits and ties wordt dit allemaal met de hand gedaan, er komt geen snijmachine bij kijken. Er wordt, bij het snijden van een maatpak, met veel meer rekening gehouden dan alleen met de stof. Heeft de stof een streep, ruit of andere bewerking? Dan wordt er gezorgd dat het zo goed mogelijk doorloopt. Dit soort details maken het verschil.

Binnenwerk

Het linker maatpak is full canvas, hier zie je dat het canvas helemaal tot onderaan doorloopt. Bij deze constructie methode wordt er dus niets geplakt. Het rechter maatpak is een half canvas, het gedeelte van het pak onder de zakken wordt geplakt. Dit half canvas wordt veelal gebruikt om het pak minder zwaar te maken. Het binnenwerk van een maatpak zegt veel over de kwaliteit van het pak. Half canvas of full canvas. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.

Gepikeerd rever

Doormiddel van een speciale techniek wordt het rever van een maatpak rollend gemaakt. Dit wil zeggen dat het rever mooi bol staat in plaats van plat tegen het colbert. Het canvas wordt hier met een bepaalde spanning aan de stof vastgemaakt waardoor het effect ontstaat.

Doorputten

Doormiddel van een speciale techniek wordt het rever van een maatpak rollend gemaakt. Dit wil zeggen dat het rever mooi bol staat in plaats van plat tegen het colbert. Het canvas wordt hier met een bepaalde spanning aan de stof vastgemaakt waardoor het effect ontstaat.

Knoop of stift

Wanneer de knoop gestift wordt, zal de knoop hierdoor steviger aan het maatpak zitten. Ook zal de knoop soepeler door het knoopsgat gaan. Door de ruimte wat tussen het pak en de knoop zit trekt de knoop niet in de stof van het maatpak. Wanneer de knoop gestift wordt komt de knoop op afstand van het maatpak te staan. Het garen waarmee de knoop is aangezet wordt om de steken heen gedraaid. Dit wordt ook wel de knoop op het steeltje genoemd.

Handgemaakt knoopsgat

De functie van een handgemaakt knoopsgat is pure luxe. Een handgemaakt knoopsgat ziet er vol en mooi uit, en het voelt stevig aan.

Weten hoe je een pak draagt volgens de regels? Lees het hier: Hoe draag je een pak?

Benieuwd geworden naar wat wij zoal hebben gemaakt? Neem dan eens een kijkje in ons fotoalbum of op onze Facebookpagina!

Enjoy Your Day