Suits and ties

9,2 10

271 Beoordelingen

Search
Close this search box.

Een pak is niet zomaar een pak. Het bestaat uit verschillende onderdelen en daarmee een hoop verschillende details. In dit artikel zullen we je meenemen in een aantal belangrijke details.

De details van een colbert

Allereerst de details van een colbert. Het zit hem niet alleen in de kleur, maar ook in de totale uitstraling en pasvorm. Zo heb je ook verschillende soorten pakken; pakken die wat rechter zijn qua pasvorm en (Italiaanse) pakken die erg smal zijn in de taille. Daarnaast maken de revers, knopen en de split het verschil.

Revers

De revers hebben alles te maken met de kraag en de voorkant van de colbert. Je kunt eindeloos variëren in de breedte, maar over het algemeen genomen zijn er drie soorten.

  • De meest voorkomende revers is ‘De Notch’. De Notch is te herkennen aan het stuk waar de kraag en de revers samenkomen, meestal in een 75-90 graden hoek.
  • De meeste klassieke revers zijn de ‘Peak revers’. Hierbij pieken de revers omhoog. Hiermee kun je optisch lengte creëren door de peak rond je sleutelbeen te laten eindigen. Hierdoor lijk je slanker.
  • En dan hebben we nog de ‘Shawl revers’. Deze kom je het minst tegen, want ze zijn het meest formeel en je draagt het alleen op speciale gelegenheden zoals een black-tie event. Hierbij lopen de kraag en de revers in een stuk door.

Single breasted of double breasted

Maar het houdt nog niet op bij de revers. Naast de verschillende revers, kun je ook nog kiezen uit single breasted of double breasted. Dit is simpelweg of je colbert een enkele rij knopen heeft of een dubbele rij. De single breasted colberts zien we het meest, dus als je iets aparts wil: ga voor double breasted!

Split

En dan hebben we nog de split. De jasjes van smokings hebben traditiegetrouw geen split, maar in alle andere gevallen is het zeker wel gewenst. Ga bij voorkeur voor een dubbele split. Dit zorgt ervoor dat je taille geaccentueerd wordt. Alles voor de juiste pasvorm en uitstraling, niet waar?! 😉 De enkele split zorgt voor een sportiever uiterlijk en zien we daardoor minder bij feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften. En, denk erom dat je de split losmaakt! Direct even doen, dan kun je het niet meer vergeten.

Knopen

De meeste colberts hebben vier knopen op de mouw, maar af en toe zie je ook nog wel eens drie knopen. Hierbij zien we meestal de Kissinger buttons, deze zijn te herkennen aan het feit dat de knopen over elkaar heen liggen. Dit is trouwens ook een kwaliteitskenmerk, just so you know, Maar je kunt ook prima voor de reguliere knopen gaan, die wat verder van elkaar af liggen.

Zakken van de pantalon

Je hebt rechte en schuine zakken. Iets wat je misschien niet zo snel opvalt, maar het maakt toch echt een klein verschil. De rechte zak is klassiek en altijd goed, maar de schuine zak oogt iets sportiever. Het lijkt ook alsof je creëert optisch ook iets meer taille. Daarnaast kun je ook makkelijker je handen in de zakken doen, maar doe dat maar gewoon niet. Oogt iets te nonchalant.

Accessoires

En dan hebben we natuurlijk altijd nog de accessoires. Zij maken het geheel af en horen daarom ook echt bij de details van een pak. Je kunt eindeloos variëren met verschillende kleuren en prints voor je pochet, stropdas, horloge, etc. Wil je meer weten over welke accessoires je kan dragen bij jouw pak of welke kleur accessoires je moet kiezen? Klik dan op een van de twee linkjes voor meer informatie.

So, it’s all about the details!