Suits and ties

9,2 10

271 Beoordelingen

Search
Close this search box.

Tegenwoordig zien we het steeds meer: mensen die gaan trouwen in het buitenland. En we geven je groot gelijk! Een mooie locatie en een exclusief gezelschap, ultiem genieten. Maar waar moet je rekening mee houden als je als Nederlanders wil gaan trouwen in het buitenland?

Ontdek je droombestemming

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten waar je wil trouwen. Ga samen met je geliefde op onderzoek uit. Wat is jullie droombestemming? Misschien is het een land waar jullie eerder op vakantie zijn geweest, waar jullie elkaar ontmoet hebben of waar je ten huwelijk bent gevraagd.

Het is handig om even te checken welke gasten voor jou onmisbaar zijn en of zij het ook zien zitten om deze reis te maken voor jullie bruiloft. 😉 Maar aan de andere kant hoort dat ook bij het hoogtepunt van de destination wedding. Het voelt als een mini vakantie met je geliefden, want een bruiloft in het buitenland vier je meestal niet in één dag. Heerlijk toch?

Toestemming van het land waar je wil trouwen

Neem contact op met de ambassade van het land naar keuze. In Nederland zijn ook veel buitenlandse ambassades gevestigd, dus de kans is groot dat het land van jullie keuze ook een Nederlandse vestiging heeft. Zij kunnen je meer vertellen over wat je allemaal moet regelen voor het trouwen in het buitenland en welke documenten je daarvoor nodig hebt. In ieder land gelden andere regels en formaliteiten.

Denk daarbij aan:

  • Of jullie moeten bewijzen dat jullie nog niet getrouwd zijn;
  • Of jullie in ondertrouw moeten gaan;
  • Hoe jullie na de bruiloft kunnen bewijzen dat jullie getrouwd zijn, krijg je een trouwboekje ja of nee;
  • De legalisatie van jullie huwelijk in Nederland.

Op deze site kun je per land of gebied zien wat de regels zijn voor trouwen in het buitenland.

De bruiloft goed plannen

Begin vroeg met het plannen van je bruiloft. Vooral bij het trouwen in het buitenland kan het handig zijn om een weddingplanner in de arm te nemen. Waarbij het handig is als diegene kennis heeft van het land waar je gaat trouwen of in dat land woont. Zo weet je zeker dat je alles goed regelt met betrouwbare leveranciers.

Zodra je weet waar je gaat trouwen en op welke datum, verstuur dan zo vroeg mogelijk de kaarten voor jullie trouwerij. Zodat de gasten rekening kunnen houden met een tripje naar het buitenland.

Houd in je planning ook rekening met het verblijf en het vervoer van de gasten. Er zijn tegenwoordig veel arrangementen te vinden voor trouwen in het buitenland, maar dit soort dingen zitten vaak niet inbegrepen.

En vergeet ook niet je trouwpak op tijd uit te zoeken! 😉 Je moet als bruidegom natuurlijk ook gewoon alle ‘standaard’ zaken regelen voor een bruiloft. We hebben een checklist voor je gemaakt in een andere blog.

Geniet!

Als het eenmaal zo ver is en je bent aangekomen op de bestemming, zorg er dan voor dat je alles nog even checkt. Bezoek bijvoorbeeld de trouwlocatie. Is alles geregeld? Dan is het tijd om volop te gaan genieten van je bruiloft! Vertrouw op je weddingplanner en leveranciers. Zij regelen de dag voor je en jij mag genieten!

Wat moet je na de bruiloft regelen?

Om ervoor te zorgen dat je in Nederland ook officieel getrouwd bent, moet je het huwelijk legaliseren en registreren voor de Nederlandse wet. Daarna moet je het registreren bij het huwelijksregister van de gemeente Den Haag en -indien nodig- je nieuwe naam doorgeven aan instanties. Overheidsprocedures kunnen vaak lang duren en het is niet altijd even eenvoudig. Daarom kun je hulp vragen als Nederlandse staatsburger aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om te bemiddelen bij het legaliseren en registreren van jullie huwelijk.

Geen zin in al deze regelzaakjes?

Valt het je tegen wat je allemaal moet regelen om in het buitenland te kunnen trouwen? Je kunt er ook voor kiezen om in Nederland alvast voor de wet te trouwen. Dan hoef je in het buitenland alleen een symbolische huwelijksceremonie te houden.

Ga jij trouwen in buitenland? Alvast heel veel plezier!