Suits and ties

9,2 10

269 Beoordelingen

Search
Close this search box.

Hoe draag je manchetknopen

Als je gaat trouwen, dan mag jij in de spotlights staan. Hoe doe je dat? Allereerst door een mooi trouwpak uit te kiezen, maar ook door accessoires te dragen. Heb je er al wel eens aan gedacht om manchetknopen te dragen? Ze zijn niet erg opvallend, maar het is een mooi detail aan je overhemd. In deze blog ga je leren hoe je ze draagt en welke soorten er zijn.

Tijdloze accessoire

Ergens in de 17eeeuw zijn mensen begonnen met het dragen van manchetknopen. Toen nog enkel geschikt voor de elite, maar vanaf de 19eeeuw waren ze ook voor een breder publiek. In de jaren ’50 werden ze door bijna iedereen gedragen, hoewel het vanaf de jaren ’60 toch echt een kenmerk werd van de modebewuste man. Daarna nam de populariteit van de manchetknoop af. Maar tegenwoordig worden ze weer door veel mannen gezien als een stijlvolle accessoire. Hierdoor zijn manchetknopen niet alleen geschikt voor bruiloften en andere feestelijke gelegenheden, maar ook voor dagelijks gebruik. De manchetknoop is met recht een tijdloze accessoire te noemen.

Hoe draag je manchetknopen?

Er zijn speciale overhemden waar je manchetknopen aan kunt bevestigen. Je kunt dus niet zomaar bij ieder overhemd manchetknopen dragen! Een manchetknoop is namelijk een losse knoop die je door het knoopsgat van je overhemd moet halen. Dit houdt in dat deze overhemden geen vaste knoop hebben, maar dat je zelf de zoom om moet vouwen en het met manchetknopen bij elkaar moet houden.

Welke soorten manchetknopen zijn er?

Er zijn verschillende soorten knopen. Je hebt namelijk manchetknopen met een staafje; een vaste staaf of een roterende staaf. Manchetten met een roterende staaf hebben echter de voorkeur, want deze zijn gemakkelijker te
bevestigen. Je hoeft alleen het staafje uit te klappen, door het knoopsgat te halen en vervolgens weer 90 graden te draaien. Klaar is kees!

Daarnaast bestaat de dubbele manchetknoop. Dit houdt in dat je aan beide kanten van het staafje dezelfde knoop hebt. In dit geval moet de vorm zodanig zijn dat hij door het knoopsgat past, hierdoor zijn het vaak balletjes, diamantjes of kleine kubusjes.

Tot slot heb je verschillende soorten materialen manchetknopen. Zo bestaat de zijden manchetknoop, dit zijn elastieken balletjes die geknoopt zijn. Of gewoon gouden of zilveren manchetknopen. Hierbij  kun je er ook nog voor kiezen om er iets persoonlijks in te laten graveren bij een juwelier. Maar er zijn bijvoorbeeld ook manchetknopen van hout. Het is maar net waar je van houdt. 😉

Wat voor manchetknoop heeft jouw voorkeur?

Bron: van Das van Hout